![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsS7mLKNXKSM7xl3eERz_7BKteRkY1zTpcSbMzMLr0eRj9Uc-qJUvwspNDJ5vJ73bMWzP1AgaOYnX5IaGv9n2bokVbwiI1npOFKqA1RK7k2pZW667vGO3VRWJu8g-OndhVY0CCQwnINfDb/s400/gruzjadoprzepisow60.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7sR4oq_tX1HsIckdDUzvvMPPn6xfiODe4pHOsBPJHVcvB9oVmnLhMjWJkWPRLcZH4xEm-7Hah44rWbmOPKcMftXrU-1qXSSkEvHauuXKXSyUjqX0FlVupRPCzFtVpPdUS2Pk6lkPjOyN1/s400/adzika-czerwony-sos-papr_2408.jpg)
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Popularny dodatek kuchni kaukaskiej.
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek antonówek lub innych kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300 gr czosnku
2 ostre papryczki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 9%
3 łyzki soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zemleć w maszynce do mielenia.
Masę warzywną gotować, mieszając co jakiś czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek antonówek lub innych kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300 gr czosnku
2 ostre papryczki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 9%
3 łyzki soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zemleć w maszynce do mielenia.
Masę warzywną gotować, mieszając co jakiś czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz