![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjRoUDZAXJQXSMRy0QY8rcF8jfTSVyZ0kaqxMhi0dmXV4ts-vwOKuSqfZ3uI3pvAif8ohjCA6xfXFyXYRX-FhfDBhFrPpwRcxI3v5pmbF4m0jynZFtJSzXORYISbAXYGRl-JQsV-L33z-F/s400/19.gif)
o,5 kg śledzi typu matjas
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
Śledzie wg. tego przepisu zrobiłam na Wigilię w pracy i wszystkim smakowały, mimo dość orginalnego smaku!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz