czwartek, 10 listopada 2011

Żółta sałatka

Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.
Kukurydza zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt. Kukurydza może też być spożywana przez człowieka - po ugotowaniu lub uprażeniu, albo w postaci mąki lub kaszy.
Według mitologii Majów pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego.
1 pierś z kurczaka - ugotowana lub upieczona, pokrojona w kawałki
10 - 15 dkg sera żółtego pokrojonego w kostkę
1 kukurydza konserwowa
1 ananas w puszce (kawałki)
majonez
sól, pieprz, curry
Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonezu wg uznania, przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
TĘCZA SMAKÓW

1 komentarz:

  1. hmm...bardzo mi szkoda, że nie ma zdjęcia samej sałatki bo ciężko mi określić jej "żółtość" ;) ze składników wynika, iż żółciutka jest..hm...ciężki wybór moderatora :P zatwierdzam bo wydaje się przepyszna - proszę jednak o zdjęcie samej sałatki jeśli jest to możliwe :) (potrzebne będzie mi też później w podsumowaniu :>)

    OdpowiedzUsuń