sobota, 4 sierpnia 2012

Piersi kurczaka zawijane w kapuście



4 piersi z kurczaka,
8 liści kapusty,
2 marchewki,
1 cebula,
1 łyżka posiekanej pietruszki,
1 łyżka tłuszczu bez soli.
Jarzyny umyć i obrać. Liście kapusty blanszować – 2 minuty we wrzątku. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce. Każdą pierś, niewielką ilość cebuli, pietruszki, marchewki i jedną czwartą tłuszczu ułożyć na dwóch złożonych liściach kapusty. Liście zwinąć i złączyć za pomocą nitki lub wykałaczki. Piec przez 30 minut w gorącym piekarniku, ułożone na dnie w naczyniu z wodą.
Jedna porcja zawiera: 600 mg potasu, 257 mg fosforu, 107 mg sodu.
Smakołyki na pikniki  Młoda kapusta

1 komentarz:

  1. Przepis ciekawy..szkoda ,że zdjęcia brak..dziękuje za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń