Przypraw używamy często i nie zastanawiamy się co zawierają oprócz wspaniałego aromatu. Dla pacjenta dializowanego nie są jednak obojętne!
Niska zawartość potasu (można użyć do 1 łyżeczki na porcję):
cynamon
musztarda
świeża mięta
gałka muszkatołowa
pieprz biały
ziarna sezamu
Średnia zawartość potasu (używać ostrożnie - maksymalnie 1/2 łyżeczki na porcję):
pieprz czarny
kardamon
chili
kolendra
kminek
suszony rozmaryn
szałwia
curry
ziarna kopru
imbir
oregano
świeża pietruszka
szafran
nasiona anyżu
tymianek
majeranek
Wysoka zawartość potasu (unikać lub używać szczyptę):
bazylia
estragon
liście kolendry
suszona pietruszka
papryka
kurkuma
liście laurowe
Świetny post, bardzo pomocny. Ja jako osoba po wszczepieniu protezy naczyniowej do aorty mam odwrotne zapotrzebowanie - moja dieta musi być bogata w potas. Dziękuję za post, dzięki niemu wiem jak mogę urozmaicać dietę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń