1 duża karkówka w całości (opłukana )
2 łyżki oleju
kilka cienkich plastrów słoniny
kilka sparzonych liści z kapusty
marchew
cebula
ziemniaki
jabłko (jeśli ktoś chce)
cynamon, pieprz, jagody jałowca
1 szklanka białego półwytrawnego wina
Na brytfannę wlewamy 2 łyżki oleju i rozkładamy kilka cienkich plastrów słoniny,na to sparzone liście kapusty i karkówkę w całości .
Marchew, cebulę i ziemniaki obrać i opłukać. Obrane warzywa pokroić w średniej grubości plastry i obłożyć karkówkę. Ilość warzyw wg własnego uznania Można również dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko.
Tak przygotowane mięso z warzywami posypać pieprzem i cynamonem dodać kilka jagód jałowca.
Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika, w trakcie pieczenia podlać mięso szklanką białego półwytrawnego wina.
Kawałki karkówki z warzywami podać na obiad lub kolację.
Pozostałą resztę można kroić na zimno w plastry do chleba zamiast wędliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz