niedziela, 22 lipca 2012

Chleb z mąki skrobiowej



0,5 kg mąki skrobiowej (niskobiałkowej), np. ziemniaczana
20 dag  ugotowanych ziemniaków 
1 szklanka wody (200 ml)
1 / 2 szklanki mleka (100 ml)
5 dag drożdży
0,5 dag cukru (1 płaska łyżeczka)
kminek
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki skrobiowej i 2 – 3 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito.
Do mąki dodać ziemniaki, mleko z wodą, wyrośnięty rozczyn, oraz kminek.
Ciasto wyrobić, wyłożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni C.
Składniki na 1 formę.
Chleb stosowany w diecie ziemniaczanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz