sobota, 21 lipca 2012

Zupa jarzynowa


1 marchew,
1 mała pietruszka,
1 por,
1/2 średniego selera,
1 cebula,
2 ziemniaki,
1/4 małej włoskiej kapusty,
1,5 l wody,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego,
pieprz ziołowy, szczypta zielonej pietruszki.
Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dusić na oleju ok.10 min., mieszając drewnianą łyżką. Dolać wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Dodać masło i szczyptę zielonej pietruszki.
Przepis na 4 osoby.
Jedna porcja zawiera: 539 mg potasu, 72 mg fosforu, 46 mg sodu.
IV Letni Festiwal Zupy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz