środa, 25 lipca 2012

Zawartość wody w produktach



Płyny – dla nas nie jest często istotne co i ile pijemy. Dla kogoś kto musi liczyć każdy mililitr płynu podaż wody urasta do poważnego problemu.
U dorosłych pacjentów dozwoloną ilość płynów do wypicia można obliczyć następująco: ilość wydalanego moczu na dobę + 500 na pokrycie płynów wydalanych z potem, przez oddychanie i wydalanych z kałem.
W przypadku gdy pacjent nie oddaje moczu wcale lub oddaje go w niewielkich ilościach, należy pamiętać, aby przyrosty ciężaru ciała pomiędzy dializami nie przekraczały 1,5 –2 kg.
Ilość wypijanych płynów może być zwiększona w przypadku upalnej pogody, wysokiej gorączki, obfitego pocenia się, wymiotów, biegunek. Przy ustalaniu dozwolonej ilości wypijanych płynów należy pamiętać, że tzw. „sucha dieta” zawiera ok. 400– 500 ml. płynu. Jeżeli dodatkowo spożywamy owoce, zupy, kisiele, galaretki, pod uwagę powinno się wziąć także ilość wody dostarczanej przez te produkty.
Zawartość wody w produktach:
  • mniej niż 10% – biszkopty, czekolada, pieczywo chrupkie, orzeszki ziemne, orzechy laskowe i włoskie, paluszki
  • 10 – 39% – ser żółty, dżemy, masło, margaryna, kasza manna, placek z owocami, daktyle suszone, majonez, miód
  • 40 – 80% – ziemniaki, groszek zielony, banany, jaja, cielęcina, wieprzowina, ryby słodkowodne, keczup, frytki, chleb biały
  • 90% – cukinia, sałata, pomidory, ogórki, cebula, rzodkiewki, kapusta biała, truskawki, jabłka, pomarańcze, marchewka, gruszki, wiśnie, cytryny, mango, winogrona
Pieczywo: chleb zawiera ok. 30% wody, suche ciastka takie jak herbatniki-ok. 3-4%, a ciasta takie jak sernik i placki owocowe-ok. 35%
Produkty mleczne: sery żółte-ok. 38%, sery dojrzewające miękkie (np. camembert)- 58%, masło i margaryna- ok. 16%, mleko- ok. 90%, śmietana i śmietanka- ok. 48-79%
Ryby i owoce morza: ryby- średnio ok. 75%, skorupiaki i mięczaki- ok85%, ryby wędzone, np. makrela- ok. 47%
Owoce: zwykle zawartość wody wynosi ok. 75%, jednak takie owoce jak arbuzy czy melony zawierają jej nawet do 90%
Mięso: czerwone mięso pieczone- ok. 50%, drób- 65-70%, kiełbasy- 45-54%, te typu salami mnie, bo ok. 28%.
Warzywa: zawierają najwięcej wody ze wszystkich pokarmów. Takie jak marchew i sałata- 89% wody, pomidory- 93%, a ogórki nawet 96%.
Ad Vocem

2 komentarze:

  1. Wniosek jest prosty jedzmy dużo warzyw i owoców bo w nich jest najwięcej wody i najmniej kalorii:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możemy - jeśli nie jesteśmy hemodializowani!

    OdpowiedzUsuń