Dostałam od koleżanki mnóstwo wielkich ogórków.
2 kg przerośniętych ogórków
1 l wody,
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10 %,
1,5 szklanki cukru
5 łyżek musztardy,
suchy koper, liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela, czosnek (na słoik)
Przygotować zalewę, do ostudzonej dodać musztardę.
Obrane ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min.
Zalewy wystarczyło na 5 słoików.
Przepis znalazłam tutaj.
2 kg przerośniętych ogórków
1 l wody,
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10 %,
1,5 szklanki cukru
5 łyżek musztardy,
suchy koper, liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela, czosnek (na słoik)
Przygotować zalewę, do ostudzonej dodać musztardę.
Obrane ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min.
Zalewy wystarczyło na 5 słoików.
Przepis znalazłam tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz