W zaawansowanej postaci niewydolności nerek niekiedy konieczne jest ograniczenie spożycia białka do poniżej 0,3 – 0,6 g / kg masy ciała, stosuje się dietę ziemniaczaną zawierająca jedynie 20 - 25 g białka na dobę. Głównymi składnikami diety są:
1 kg obranych ziemniaków
12 dkg (pół kostki) masła
5 dkg cukru
30 dkg warzyw i owoców
Podane wyżej składniki powinny wystarczyć na 5 - 6 posiłków na cały dzień. Ziemniaki można podawać w różnej formie bez dodatku soli kuchennej. Monotonną dietę ziemniaczaną można urozmaicić sporządzając potrawy z ziemniaków smażonych na tłuszczu oraz pieczonych lub zapiekanych z dodatkiem świeżego masła, oleju rzepakowego, sojowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Z. Wieczorek - Chełmińska "Żywienie w chorobach nerek"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz