piątek, 4 listopada 2011

Zupa z kaszki manny (grysikowa)

Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.
1 1/2 l rosołu z kurczaka
1/2 szklanki grysiku
gałka muszkatołowa
ew. sól i pieprz
koperek lub natka pietruszki
Grysik wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na wrzący rosół, ugotować mieszając ok. 5 min.
Można dodać marchewkę z rosołu a nawet rozdrobnione mięso, ja jednak najbardziej lubię tylko z marchewką.
Wspomnienie dzieciństwa.

3 komentarze:

  1. Wieki całe takiej grysikowej nie jadłam:), ale gotuję coś podobnego w wersji dla rocznej Ewy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też gotowałam dla dzieciaków, potem była przerwa - a teraz one nie lubią - ja robię ją tylko dla siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, faktycznie - mama moja też mi takie pychotki robiła. Zrobię sobie też niedługo!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń