Pasternak zwyczajny to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
W Polsce rośnie dziko i jest bardzo pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Jego odmiana jest także uprawiana jako warzywo.
Jadalny jest gruby, mięsisty i słodki korzeń, przypominający wyglądem korzeń pietruszki. Zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i sporo witaminy C (30 mg %).
W dawnych czasach na Podhalu w okresie przednówka zjadano korzenie dziko rosnącego pasternaku.
Czasami korzeń pasternaku nieuczciwi handlowcy sprzedają jako pietruszkę.
Dorzucanie pasternaku zamiast pietruszki jest jednak dość niebezpiecznym zabiegiem dla cukrzyków i poniekąd ludzi odchudzających się. Indeks glikemiczny pasternaku to 97 czyli bardzo wysoki, pietruszki to 10 - czyli bardzo niski.
Warzywo to jest bardzo popularne w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Dawniej bardzo popularny również w Polsce, później stał się paszą dla zwierząt. Jest mięsisty i ma słodkawy smak. Podobnie jak pietruszka zawiera dużo witaminy C i błonnika. Lekkie przymrozki polepszają i wydobywają z niej bogaty smak. Pasternak wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Obecnie ponownie odkrywa się jego walory. Można go zapiekać, dusić ze śmietaną, a także dodawać do surówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz