Gardło należy płukać co 3 godziny naparem z szałwii. Zioła te są dostępne w aptekach oraz sklepach zielarskich.
Napar z szałwii jest doskonałym lekiem przeciwzapalnym i odkażającym służącym do płukania gardła oraz jamy ustnej przy anginie oraz chrypce.
Napary z ziół robimy na podobnej zasadnie jak zaparzamy herbatę. Przygotowanie polega na umieszczeniu liści, łodyg lub kwiatów ziół w naczyniu, w którym zwykle zaparzamy herbatę. Wkładamy w nie odpowiednią ilość ziół, po czym zalewamy świeżo przegotowaną wodą, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilkanaście minut. Odcedzamy.
Szałwia była znana już w starożytności jako roślina lecznicza, a także magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo na ukąszenia węża, problemy ze wzrokiem, utratę pamięci. W średniowieczu stosowano ją jako lek na przeziębienia, gorączkę, padaczkę, choroby wątroby i zaparcia. Uważano ją również za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, iż spożywanie szałwii przedłuża życie. W starożytnym Rzymie zbiorom szałwii jako rośliny magicznej towarzyszyły określone zwyczaje.
Liście zrywane przed okresem kwitnienia są używane do dziś jako przyprawa. Stosuje się ją jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.
Powinny jej unikać kobiety w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz