Sos miętowy – sos wytwarzany z drobno pokrojonych liści mięty zanurzonych w occie z niewielką ilością cukru o dosyć gęstej konsystencji.
W kuchni brytyjskiej i irlandzkiej tradycyjnie dodawany jest do pieczonej baraniny.
Pęczek świeżej mięty
60 ml białego octu winnego
płaska łyżka cukru
szczypta soli
pieprz do smaku
Mięty płuczemy, a następnie osuszamy. Obrywamy listki (łodyżki wyrzucamy) i bardzo drobno je siekamy.
Poszatkowane listki solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i łyżkę cukru.
Tak przygotowaną miętę wkładamy do wyparzonego, niewielkiego słoika.
Zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Po ostudzeniu dodajemy ocet i próbujemy – jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę octu lub też przeciwnie, wody dla rozcieńczenia, żeby sos nie był za kwaśny. Sos trzymamy w lodówce. Możemy przygotować go wcześniej.
Podajemy w niewielkiej ilości do pieczonej, smażonej lub grillowanej jagnięciny, baraniny lub ryb.
Nigdy jeszcze nie próbowałam miętowego na pewno świetnie odświeża potrawy :)
OdpowiedzUsuń