![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCTtVVnoOdarvEf2qlC0YzYD6URrbvdC4SyMKTk2HSddr1OoGd3kM6Y3_em6nOOM8R4NjnPxsgjo6ODSm3rjDhd72X0mpAO1Pgl8nI8ZPgcLZE8CF1TouSNVQy8NNe0mKW6LbhxGWTpLGI/s400/bilde.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVWgcnrewsEes6GkWj0OD6ojTjaHqODUllVQbhBFb3DMVOvNVO0jlL9E5jHHlsEXQ6qTi7pH1K3zmx77elot4rrWTxaooNLadSRoQIWUV6BWC2QaRSmnBDkOhdC2mfgQosG7yJGXsvLWns/s400/220px-Waldorf-Astoria%252C_New_York_City%252C_2006.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPQJnEqdlqipRFJttKggYQCDiRoc6Bihoe7k6w4s8-toiUIyCyZVAXvd7G8Qy2vbvq8mndTFyy7mzwhUUvwr461r0G-JzX0vxe9UgKNxnP98a9pdssxBYv62bEXpCrHmoYOwR2Eq49__cU/s280/1-BZ-102_498.jpg)
Prostą sałatkę wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni topowej nowojorskiej restauracji "Waldorf-Astoria". Stąd też jej nazwa. Danie przebojem weszło do kanonu kulinarnego.
Cieniutko pokrojony seler, jabłka, kawałeczki gotowanej kury, kawałeczki pomarańcz, ananasów i orzechów. Sałatę podaje się na liściach salaty i skrapia winem Madera oraz polewa majonezem.
Można nadziewać nią pomidory.
Można zamiennie użyć selera naciowego.
Zdjęcia Wikipedia oraz www.oferta.lunchservice.com.pl
![Historia na talerzu](http://zmiksowani.pl/image/miks/4e9de973a7bb10ee20ed27f2bbaf1584.jpg)
![III Bar sałatkowy - Sałatki z różnych stron świata](http://zmiksowani.pl/image/miks/5554fab9a3df6c6f78c3b5023054d5cb_v2.jpg)
![Sezon na jałbka 2](http://zmiksowani.pl/image/miks/fcb6fea8b7a1668a543c29ccb032c076.jpg)
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/29/embed_yOGn04GVfgzmvLRSz7sExxxP2z311Azz.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz