środa, 16 listopada 2016
wtorek, 15 listopada 2016
Tort fasolowy
20 dag fasoli jaś
4 jaja
15 dag cukru pudru
3 łyżki mielonych migdałów
1 - 2 łyżki kaszy manny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu agrestowego lub z czerwonych porzeczek
Ugotować fasolę, wystudzić, zdjąć skórki, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać fasolę, proszek do pieczenia, migdały i kaszę mannę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je z fasolową masą. Ciasto piec przez 30 - 35 min. w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni). Po upieczeniu ciasto podzielić wzdłuż na dwie części i nasączyć, a potem przełożyć kwaśnym dżemem. Udekorować.
piątek, 11 listopada 2016
Nogi gęsi pieczone
2 nogi gęsie
majeranek
sól, pieprz
czosnek
jabłka
Mięso natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na 12 godzin. Obsmażyć beż tłuszczu (gęś ma go wystarczająco).
Włożyć do gęsiarki skórą do dołu, piec ok 2 godzin w temp. 120; obrócić i piec kolejne 2 godziny. Na ostatnią godzinę dodać obrane jabłka. Gdy mięso miękkie, odkryć i przypiec z góry skórkę.
Podałam z ziemniakami, czerwoną kapustą, marchewką z groszkiem.
poniedziałek, 7 listopada 2016
Sałatka z buraków i śledzia
Sałatka z cyklu ekonomia gastronomii.
Robiłam barszcz czerwony na obiad (buraki pokrojone w grube plastry, gotowane tylko z warzywami), w którym tradycyjnie ugotowałam 3 całe buraki (przeważnie z przeznaczeniem na dodatek do drugiego dania na następny obiad). Było mi jednak żal wyrzucać te wygotowane plastry i tak powstała ta sałatka:
1 ugotowany burak pokrojony w kostkę
ok. 1 1/2 szklanki buraków z barszczu pokrojone w kostkę
2 plastry solonego śledzia (nie moczyłam, bo nie był bardzo słony) pokrojone w paski - można użyć śledzia w oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 - 3 ogórki konserwowe (u mnie zostały użyte ogórki watykańskie, bo akurat takie były w lodówce), można dać kiszone
Ew. pieczarki konserwowe, ale nie miałam
Majonez
Śmietana
Zielony koperek
Sól, pieprz
Wszystko wymieszać i zostawić na noc, aby przeszło smakami. Z soleniem ostrożnie, zawsze lepiej dosolić niż przesolić.
Ten burak gotowany w całości można pominąć, bałam się, że sałatka nie będzie miała odpowiedniego koloru.
Subskrybuj:
Posty (Atom)