piątek, 7 października 2016

Sos boloński

3 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki oleju lub oliwy
3 - 4 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka bazylii (czubata)
1 łyżeczka oregano (czubata)
8 ząbków czosnku
3 łyżeczki ostrej papryki
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i udusić razem z cebulą. Paprykę pokroić i udusić na oleju. Warzywa zblendować i połączyć, wymieszać z przyprawami (czosnek przeciśnięty przez praskę) - ponownie zblendować, zagotować i gorące wlać do słoików.
Pasteryzować ok. 10 minut.

czwartek, 6 października 2016

Żeberka Bogusi

1 kg żeberek wędzonych
1/2 kg średniej fasoli
Starte na grubych oczkach:
1 pietruszka
1 seler
1 marchew
3 papryki różnokolorowe pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów
1 l sosu bolońskiego przepis
Drobny makaron
Ew. sos paprykowy - przepis

Ryba po grecku

1 kg ryby usmażonej lub ugotowanej
3 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
Por
Koncentrat pomidorowy
Rybę rozdrobnić, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, pora i cebule pokroić, poddusić na oleju.
Jak miękkie dodać koncentrat i rybę. Podgrzać razem.
Dobra na ciepło i zimno.

Sałatka ze śledzia

1/2 kg solonych śledzi
1 duży seler starty na dużych oczkach
1 kubek śmietany 12 %
Ew. majonez
1 puszka groszku
Sól, pieprz, szczypiorek

Sałatka warstwowa z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w sosie własnym odsączony i rozdrobniony
10 jaj na twardo, osobno starte białka i żółtka
2 majonezy
40 dkg sera żółtego startego na drobnej tarce
2 cebule pokrojone drobno
Każdą warstwę smarujemy majonezem.
Warstwy:
1/2 sera żółtego
1 tuńczyk
1/2 białek
1 cebula lekko posolona i powtarzamy to jeszcze raz warstwy.
Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy żółtkiem.
Podajemy w szklanym naczyniu.

Sałatka z porów

5 porów
1 puszka kukurydzy
20 dkg sera żółtego
5 jajek ugotowanych na twardo
Marynowane pieczarki
Ogórki kiszone
Majonez

Inne ciasto na szarlotkę (Renaty)

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
1 łyżka smalcu
2 łyżki proszku do pieczenia
5 żółtek
Szczypta soli

Słoneczna sałatka

200 g ryżu ugotowanego
1 pierś z kurczaka
Puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
Ew. puszka ananasa
2 łyżeczki curry
Sól, pieprz, majonez
Olej
Piersi pokroić w paseczki i obsmażyć na oleju z przyprawami (można użyć ugotowanej), składniki pokroić. Wymieszać, można dodać żółtą paprykę.

Ciasto na szarlotkę (Grażyny)

3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Śmietany, ile zabierze

Sałatka

Ogórek surowy i kiszony
Kawałek papryki czerwonej
Sałata
Jajka na twardo lub ser żółty 

Ciasto pleśniak

4 szklanki mąki
5 żółtek
1 margaryna
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietany, ile zabierze
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
I - ciasto - rozwałkować - posmarować powidłem
II - ciasto - dodać 2 łyżki kakao i zetrzeć na tarce na powidło
Z 5 białek ubić pianę dodając 5 łyżek cukru i czerwony kisiel, wymieszać i nałożyć na ciasto z kakao
III - ciasto zetrzeć na pianę
Piec ok 45 minut.