piątek, 25 lipca 2014

Chlebek bananowy (banana bread)


Moje pierwsze ciasto bananowe. Jest tak dobre, że żałuję, że nie zrobiłam wcześniej. Przepis z bloga Moje wypieki.
3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła (ok. 125 g)
3/4 szklanki cukru
1 roztrzepane jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170°C, w małej keksówce.

niedziela, 6 lipca 2014

Ziemniaki z sosem grzybowym

Ugotowane ziemniaki.
Sos:
Grzyby,
Cebula,
Masło,
Sól, pieprz,
Mąka,
Śmietana.
Cebulę pokroić i poddusić na maśle, dodać pokrojone grzyby, posolić. Dusić do miękkości, ew. dolać wody, doprawić pieprzem. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
Miałam ok. 1/2 kg pięknych, tegorocznych borowików!
Wegetariański obiad III

Sałatka

Kiełbasa z grilla,
Sałata,
Pomidor,
Kwiaty jadalne (begonia, nagietek, aksamitka),
Sól, pieprz,
Oliwa,
Ocet balsamiczny.