niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa pomidorowa

Rosół albo wywar z warzywny
Koncentrat pomidorowy (w sezonie pomidory uduszone i przetarte)
Czosnek
Kilka liści szałwii
Sól, pieprz
Makaron, ryż itp
Zupa o nieco odmiennym smaku dzięki szałwii. Oczywiście możemy zabielić śmietaną.
Doskonała na zimno, ale wtedy dokładnie odtłuścić rosół.
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Wegetariański obiad IIIPrzysmaki dla taty 4 Lato w pełni!

Zapiekanka

Bułka
Cebula
Pieczarki
Żółty ser
Sól, pieprz, papryka
Olej
Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą, doprawić. Nałożyć na bułki, przykryć serem i zapiekać.
Przysmaki dla taty 4 Wegetariański obiad III

niedziela, 15 czerwca 2014

Kwiatowe śniadanko

Śniadanie:
Jajecznica na pomidorach
Sałatka z liści lipy, jadalnych kwiatów (bratki, aksamitki, begonia drobnokwiatowa) polana oliwą, octem balsamicznym - sól, pieprz do smaku.
Sałatka może być również ciekawym dodatkiem do obiadu!
Lato w pełni! By Niejadek Zjadł Obiadek

sobota, 14 czerwca 2014

wtorek, 3 czerwca 2014

Czerwiec - sezonowe warzywa i owoce

Co możemy zjeść w czerwcu:
Warzywa
  • bób
  • boćwina
  • cebula dymka
  • groszek zielony
  • kalafior
  • kalarepa
  • kapusta biała
  • ogórek
  • pomidor
  • por
  • rabarbar
  • rzodkiewka
  • sałata
  • szczaw
  • szpinak
  • szparagi 

Owoce
  • agrest
  • czereśnie
  • truskawki
  • wiśnie
  • śliwki
  • porzeczki

Warzywa, które są dostępne cały rok
  • brukiew
  • buraki
  • cebula
  • czosnek
  • fasola
  • kapusta biała i czerwona
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • ziemniaki
  • orzechy włoskie i laskowe
  • pieczarki