piątek, 3 stycznia 2014

Ser jak marzenie - cheese dream


Przypiekamy na rakiecie biwakowej 2 kromki chleba - każdą tylko z jednej strony. Te przypieczone strony smarujemy masłem lub margaryną i składamy masłem do siebie, wsuwając do środka plasterek sera. Teraz te podwójne kromki opiekamy nad żarem z obu stron, aż ser się rozpuści. 
W domu, zrobione na patelni grillowej lub w piekarniku jest równie smaczny!

czwartek, 2 stycznia 2014

Sałatka z białej kapusty Bogusi

1 średnia główka białej kapusty
2 duże marchewki
1 duża biała cebula
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 łyżki startego selera
Zalewa:
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki musztardy chrzanowej lub sarepskiej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę zetrzeć na grubych oczkach + seler + marchewka. Cebulę b. drobno posiekać. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą, odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić.Nie pasteryzować.
Trzymać w chłodzie. Można przechowywać do około 2 miesięcy.

Sałatka Stasi z pieczarek

1 kg pieczarek obgotować i pokroić w plasterki
4 świeże ogórki pokroić ze skórką
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1 - 2 sery typu feta pokrojone w kostkę
Sos:
jogurt naturalny
trochę majonezu
pieprz

Pierniczki Izy

Karmel:
1/2 szklanki cukru rozpuścić
Dodać:
1 kostkę margaryny
3 łyżki miodu
Do 1/2 kg mąki dodać przestudzony karmel
2 jajka
1 łyżeczkę sody
przyprawy do piernika
1 szklankę cukru pudru
Zagnieść ciasto i wykrawać foremką. Piec ok. 7 - 10 minut w 180 stopniach.
Można polukrować.
Lukier:
1 białko
5 łyżek cukru pudru

Chleb Danusi

Na 2 keksówki:
3 1/2 szklanki letniej wody
5 dkg drożdży
2 łyżki cukru
4 płaskie łyżeczki soli
ok. 1 1/2 kg mąki typ 650
4 łyżki ugotowanych ziemniaków
Zarobić, dać do foremek i zostawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Piec 1,10 min w 200 stopniach.
Można dodać do ciasta otrąb.

Ciasto makowe ze śliwkami

śliwki
20 dkg masła
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Przełożyć na blachę, na wierzch śliwki.
Piec 1 godzinę w 200 stopniach, a następnie 20 minut w 180 st.

Pierś kurczaka w ziołach

pierś kurczaka
rozmaryn
tymianek
szałwia
bułka tarta
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa
Zrobić panierkę z bułki i ziół. Skropić kurczaka sokiem z cytryny i opanierować. Usmażyć.
Podawać z sosem.
Sos:
jogurt naturalny
1 łyżka musztardy
skórka z 1/2 cytryny
sól

Pierniczki Jadzi

2 całe jajka
2 łyżeczki sody
1 miód sztuczny (370 ml)
cukru tyle ile miodu
cynamon lub przyprawa do pierników
1 łyżka margaryny
mąka (ile weźmie ciasto)
Zagnieść, aż do uzyskania nieco twardego ciasta. Wycinamy ciastka foremką i pieczemy 5 - 7 minut w temp. 170 stopniach.

Gołąbki bez zawijania

1 kg białej kapusty drobno poszatkowanej
1,20 kg mielonego mięsa
2 łyżki grysiku
2 szklanki surowego ryżu
5 jajek
1 duża cebula, drobno posiekana
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
Wymieszać wszystko (oprócz mąki) i robić kulki, które obtoczyć w mące a następnie obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem (lub np. sokiem pomidorowym) i dusić ok. 1 godziny.

Sałatka z buraków

2 kg buraków
1/2 kg jabłek
1 kg marchwi
Zetrzeć.
Zalewa:
1 szklanka octu 10 %
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 łyżki soli
Zagotować, ciepłą zalać warzywa i ponownie zagotować. Słoiki pasteryzować 20 minut.

Placek z kefirem Grażyny

2 jajka
1 niepełna szklanka cukru
Utrzeć.
Dodać:
1 szklankę kefiru
1/2 szklanki oleju
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wymieszać, wyłożyć ciasto na blachę, na to dowolne owoce i kruszonka. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Kruszonka:
1 niepełna szklanka mąki
10 dkg margaryny
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopioną margarynę, wymieszać, zrobić kruszonkę.


Paszteciki Edyty

1 kostka drożdży
1 szklanka śmietany
1 margaryna
1/2 kg mąki (ew. dosypać)
4 łyżki cukru
Zagnieść, formować paszteciki (nadzienie dowolne).
Piec ok. 10 minut w 200 stopniach.

Sałatka w szklance

1 pomarańcza
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka
1 mix sałat (gotowe w woreczku lub zrobić samemu)
Sos:
2 łyżki oliwy
sok z pomarańczy
sól, pieprz
Układać warstwami np. w szklankach po nutelli. Polać sosem.