środa, 30 listopada 2011

Poszukuję

Grzanka

Wg. Joanny Chmielewskiej, za jej "Książka poniekąd kucharska": "Do garnka włożyć czubatą łychę masła, czubatą łychę miodu i tabliczkę czekolady. Postawić na małym ogniu, wszystko rozpuścić i wymieszać. Wlać 3/4 półlitrowej butelki spirytusu, cały czas mieszając, bardzo ostrożnie, bo na ogniu stoi. Poczekać, aż się zagotuje, w jednej ręce trzymając zapaloną zapałkę, a w drugiej szczelną pokrywkę. Podpalić zawartość i natychmiast przykryć, bo buchnie zdrowo. Odstawić i pić na gorąco." Przepis może nie tyle zwiększający odporność, ale doskonale rozgrzewający i przez to zapobiegający chorobom z wyziębienia organizmu. U mnie w domu mówiono na to czekoladowa grzanka, czekoladę dodać najlepiej gorzką.
Zwiększamy odporność Domowy wyrób

piątek, 25 listopada 2011

Gęś na św. Marcina

Sprawioną gęś posolić dokładnie, natrzeć pieprzem lub tymiankiem. Można skropić wytrawnym wermutem.
Nadzienie:
12 ziemniaków ugotować w łupinkach, obrać, pokrajać w kostkę. Opiec na tłuszczu razem z pokrojoną cebulą i natką pietruszki.
Przyprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą. Wymieszać - bez smażenia - z 3 jajkami.
Nadziać gęś i zeszyć.
Ułożyć na brytfannie, zalać 1/2 l wrzątku i piec 2,5 - 3 godz. W czasie pieczenia polewać sosem. Przed wyjęciem piwem lub słoną wodą.
Dodatki: ziemniaki, kopytka, czerwona kapusta, brukselka, duszona kapusta, mus jabłeczny, sałata, porzeczki, borówki, żurawiny w kompocie lub dżemie, duszone wiśnie, frytki z ananasa, surówka z selera.
Pić wino czerwone!
Przepis ze starych nr czasopism, podaję z jabłkami z żurawiną!

Nilagang Baka

Potrawa z dalekich i egzotycznych Filipin. Jest to gulasz wołowy, ale dla mnie to raczej typ zupy. Ilość warzyw można dowolnie modyfikować, ziemniaki i bok choy są zawsze, reszta to nasza decyzja, ale z marchewką i kukurydzą jest kolorowo.
Przepis dostałam od mojej znajomej z Filipin, Gladys.
1 kilogram wołowiny, pokrojonej w kostkę
6 - 8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę trochę większą od mięsa
2 kapusty bok choy (Pak choi - kapusta chińska), pokrojona na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości
1 mała kapusta (włoska), ćwiartki
3 - 5 cebul, pokrojone w kostkę
1 główka czosnku
ew. 2 - 4 marchewki, pokrojone w ćwiartki
ew. 1 - 2 kolby kukurydzy, pokrojone
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki oleju
10 ziaren pieprzu
1 litr wody lub bulionu
Sól i pieprz do smaku
W dużym garnku podsmażyć na oleju czosnek i cebulę.
Dodać wodę, wołowinę, pieprz w ziarenkach i sos rybny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 1 - 2 godziny (do czasu miękkości mięsa).
Dodać ziemniaki i ew. marchew. Nadal gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i marchew będą ugotowane.
Dodać pozostałe warzywa i krótko pogotować.
Sól i pieprz do smaku.
Podawać gorące, jako dodatek biały ryż.
Można zastąpić wołowinę kurczakiem lub wieprzowiną.
Kuchnie Świata... Od kuchni

poniedziałek, 21 listopada 2011

Angielska zupa lubczykowa

4 łyżki świeżych liści lubczyku
2 l wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Świeże liście lubczyku dusić przez chwilę na maśle, a gdy zwiędną, zalać zimną wodą i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 minut, doprawić do smaku.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, dodać do zupy. Podawać z grzankami lub ziemniakami.
Odwar korzenia lubczyku wykorzystywany jest w przypadku nieżytów dróg moczowych i niewydolności nerek. Przetwory z lubczyku łagodzą też bóle menstruacyjne i działają moczopędnie.
Aktualnie wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "Maggi", różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych. W Anglii rozdrobnione nasiona dodawano do wypieku chleba, w niektórych krajach bywa używany do parzenia słodkiej herbaty z miodem. Wytwarzana jest też przy jego użyciu nalewka zwana kordiałem.
Zwiększamy odporność Kuchnie Świata... Od kuchni

Napar z szałwii na ból gardła i zębów

Gardło należy płukać co 3 godziny naparem z szałwii. Zioła te są dostępne w aptekach oraz sklepach zielarskich.
Napar z szałwii jest doskonałym lekiem przeciwzapalnym i odkażającym służącym do płukania gardła oraz jamy ustnej przy anginie oraz chrypce.
Napary z ziół robimy na podobnej zasadnie jak zaparzamy herbatę. Przygotowanie polega na umieszczeniu liści, łodyg lub kwiatów ziół w naczyniu, w którym zwykle zaparzamy herbatę. Wkładamy w nie odpowiednią ilość ziół, po czym zalewamy świeżo przegotowaną wodą, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilkanaście minut. Odcedzamy.
Szałwia była znana już w starożytności jako roślina lecznicza, a także magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo na ukąszenia węża, problemy ze wzrokiem, utratę pamięci. W średniowieczu stosowano ją jako lek na przeziębienia, gorączkę, padaczkę, choroby wątroby i zaparcia. Uważano ją również za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, iż spożywanie szałwii przedłuża życie. W starożytnym Rzymie zbiorom szałwii jako rośliny magicznej towarzyszyły określone zwyczaje.
Liście zrywane przed okresem kwitnienia są używane do dziś jako przyprawa. Stosuje się ją jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.
Powinny jej unikać kobiety w ciąży.
Zwiększamy odporność

Precle

4 szklanki mąki zwykłej
1 margaryna
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 dkg drożdży
Wyrobić ciasto - toczyć ruloniki grubości na 1 cm. Posypać grubą solą, kminkiem, czarnuszką itp.
Wspaniałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Przepis z lat 80 - tych, kiedy margaryna miała 250 g!
Ciasteczka tu i tam!

środa, 16 listopada 2011

Risotto alla Milanese

400 g ryżu arborio lub innego odpowiedniego (garść na osobę)
1 cebula ew. 2 szalotki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szafranu
1 l rosołu (może być z kostki, choć najlepszy prawdziwy)
1/2 szklanki tartego parmezanu
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać ryż i prażyć przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dolać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać po chochli bulionu i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty (ok. 20 min.), zdjąć rondel z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać.
Włoszki często dodają do ryżu kostkę rosołową i zalewają stopniowo wrzącą wodą. Risotto jest lepsze jak kilka minut odpocznie.
TĘCZA SMAKÓW Kuchnie Świata... Od kuchni

Beaujolais Nouveau 2011

Jutro!
Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym trunkiem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku, w trzeci czwartek listopada otwiera się tysiące butelek aby cieszyć się owocowo - kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina.
Beaujolais to obszar winnic o szerokości około 10 km i długości 150 km w południowo - wschodniej części Burgundii (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter. Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekkim, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone należy je podawać schłodzone do 14 - 16 stopni co podkreśli ich owocowy bukiet. Beaujolais Nouveau to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz w dobrych latach można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak.

Gentleman. Mam zasady

Gentleman. Mam zasady
Adam Granville
Andrzej Barecki (proj. graf.)
Tomasz Chomiszczak (red.)
Co to jest rancio charentais w koniaku? Jaki kolor mają pasy smokingowe oficerów marines? Na czym polega różnica pomiędzy albertem a stresemanem? Czy smoking jacket i dinner jacket to to samo? Sznurowanie butów typu oxford i derby. Dlaczego jubilerzy niechętnie mówią o efekcie Kupidyna? Co to jest punca genewska? Tranżerowanie combra. Precedencja w sedanie. Zarządzanie rezydencją. Kiedy nosimy pierścień en bagarre? Jak blazonować swój herb po angielsku?
Takie między innymi kwestie dręczące dżentelmena z klas wyższych omawia ta książka napisana iskrzącym się od humoru językiem przez insidera mieszkającego na Zachodzie, który ze względów towarzyskich woli zachować anonimowość. "Gentleman" to pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury.
Bogato ilustrowana książka odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji, co w połączeniu z rozmachem edytorskim zapowiada prawdziwe wydarzenie na rynku księgarskim.
ISBN 978-83-7576-138-2
EAN 9788375761382
Format 210 x 280 mm
Ilustracji 450
Stron 344
Rok wydania 2011
Wydanie I
Oprawa twarda
Język tekstu polski
Krajowa premiera książki Adama Granville’a „Gentleman. Mam zasady” miała miejsce 6 października 2011 roku w Lublinie w historycznych pomieszczeniach klasztoru o.o. Dominikanów, gdzie w 1569 roku została podpisana unia lubelska. Gospodarzem był przeor klasztoru o. Robert Głubisz OP, a okazją był hucznie świętowany jubileusz dziesięciolecia Lubelskiej Izby Rzemieślniczej. Na uroczystość przybył poseł na Sejm Jan Łopata, marszałek województwa Krzysztof Hetman, przewodniczący Sejmiku Wojewódzkiego Arkadiusz Bratkowski, prezydent miasta Lublina Kazimierz Żuk, przedstawiciele Krajowej Izby Gospodarczej, Fundacji Rozwoju Lubelszczyzny i innych organizacji, a także delegacja chorwackiej izby gospodarczej. Uroczystość poprowadziła prezenterka TVP Lublin Małgorzata Siennicka, a uświetnił ją występ znanego tenora i aktora Iwo Orłowskiego, solisty czołowych scen muzycznych kraju.
Dr Georg Nowak-Krogh, menedżer projektu GRANVILLE opowiedział zebranym dżentelmenom o książce i o Wydawnictwie BOSZ. Bankiet, który był popisem fachowych umiejętności lubelskich gastronomów, zakończył tę piękną uroczystość.
www.bosz.com.pl

wtorek, 15 listopada 2011

Szafran

Od wieków hoduje się szafran uprawny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
Przyprawa służy do nadawania smaku, aromatu i barwy sosom, zupom i potrawom z ryżu. Zbiera się znamiona wraz z częścią słupka, stanowiące właściwą przyprawę. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka.
W Polsce kwiaty pojawiają się w stanie bezlistym w połowie września, a na południu, gdzie znajdują się główne miejsca uprawy, w październiku i listopadzie.
www.Wikipedia.pl

sobota, 12 listopada 2011

Sernik na zimno

3 serki homogenizowane naturalne
6 jajek
4 dkg żelatyny
1 szklanka cukru
1 galaretka czerwona
owoce (maliny, truskawki, itp.)
Ubić jaja z cukrem, dodać serki homo, wymieszać. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody, trochę ją ostudzić (ew. serek podgrzać) i wymieszać z masą serową. Wlać do tortownicy i zostawić do stężenia.
Na wierzch owoce i galaretka.
Można na spód dać biszkopty namoczone herbatą lub sokiem.

piątek, 11 listopada 2011

W Krakowie możesz kupić świeżą gęsinę prosto z Kołudy

Na Starym Kleparzu oraz na Hali Targowej przy ul. Grzegórzeckiej do soboty włącznie można kupić świeżą gęsinę (całe tuszki gęsie z podrobami). Później dostępne będą tylko gęsi mrożone. Gęsi sprzedawane są tam w sklepach „ODYN” Macieja Babczyńskiego i Zofii Ziaji, którzy są członkami krakowskiego convivium Slow Food. W sprawie odbioru gęsi najlepiej skontaktować się wcześniej z Maćkiem pod numerem telefonu: (12) 2762961
www.gesina.pl

czwartek, 10 listopada 2011

Najlepsza gęsina na świętego Marcina

Amerykanie mają swojego indyka pieczonego na Święto Dziękczynienia, a Polacy będą mięli gęś przyrządzaną z okazji Narodowego Święta Niepodległości obchodzonego 11 listopada, czyli w dzień św. Marcina.

Żółta sałatka

Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.
Kukurydza zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt. Kukurydza może też być spożywana przez człowieka - po ugotowaniu lub uprażeniu, albo w postaci mąki lub kaszy.
Według mitologii Majów pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego.
1 pierś z kurczaka - ugotowana lub upieczona, pokrojona w kawałki
10 - 15 dkg sera żółtego pokrojonego w kostkę
1 kukurydza konserwowa
1 ananas w puszce (kawałki)
majonez
sól, pieprz, curry
Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonezu wg uznania, przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
TĘCZA SMAKÓW

piątek, 4 listopada 2011

Zupa z kaszki manny (grysikowa)

Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.
1 1/2 l rosołu z kurczaka
1/2 szklanki grysiku
gałka muszkatołowa
ew. sól i pieprz
koperek lub natka pietruszki
Grysik wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na wrzący rosół, ugotować mieszając ok. 5 min.
Można dodać marchewkę z rosołu a nawet rozdrobnione mięso, ja jednak najbardziej lubię tylko z marchewką.
Wspomnienie dzieciństwa.