poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Gołąbki


1 kapusta włoska
1/2 szklanki ryżu
500 g mielonego mięsa lub grzybów suszonych w wersji wigilijnej
1 cebula
1 jajko
olej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
vegeta
kostka rosołowa
ocet
pomidor
tymianek
Kapustę podzielić na liście i obgotować w wodzie z solą i octem, wystudzić.
Zrobić farsz z mięsa (grzybów), cebuli, czosnku, przypraw i suchego ryżu.
Nadzienie zawijać w liście kapusty, włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty, obłożyć paseczkami pomidora i posypać tymiankiem, przykryć liśćmi kapusty. Podlać wodą z kostką rosołową, dusić w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180'C.
Podawać z sosem pieczarkowym lub innym, ew. z ziemniakami.
Faszerowany zawrót głowy Wigilia - zapraszamy do stołu

Faszerowane bakłażany i cukinie


1 bakłażan
1 cukinia
1/2 szklanki ryżu
500 g mielonego mięsa
1 cebula
1 jajko
olej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
vegeta
kostka rosołowa
Bakłażan i cukinię przekroić i wybrać nasiona, posolić i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie opłukać.
Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, podgotowanym ryżem (ok. 10 min.), dodać jajko, przyprawy. Nadzienie włożyć do połówek warzyw, umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać pokruszoną kostkę rosołową i podlać wodą. Dusić ok 50 - 60 min. w temp. 180'C.
Podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Warzywa psiankowate
Cukinia 2011
Faszerowany zawrót głowy

czwartek, 25 sierpnia 2011

Buraczki z papryką

3 kg buraków
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg papryki
1/2 kg cebuli
Buraki zetrzeć grubo (ugotowane), cebulę i paprykę pokroić w paski, kostkę czy co tam wygodniej, zagotować na zalewę ocet, cukier, wodę i sól, do zalewy dodać paprykę i cebulę, gotować jakieś 3 min; do tego dodać starte buraki na jakąś minutę
Wlać do słoików - pasteryzować jakieś 10 min.
Warzywa psiankowate
Akcja przetwory 2011
Paprykujemy 2

środa, 24 sierpnia 2011

Minestrone

(przepis na 2 porcje)
1 szklanka świeżej fasoli białej Jaś
1 mały listek laurowy
1 mała cebula
1 marchewka, obrana i posiekana
1/2 selera, obranego i drobno posiekanego lub kilka łodyg naciowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
oliwa
1 pomidor, obrany ze skórki i posiekany
1/2 małej cukinii, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki
1/2 czerwonej papryki, posiekanej drobno
2 łyżki kukurydzy
kostka rosołowa lub rosół
50 g suchego makaronu - drobnego
kawałek parmezanu
oliwa
ew. dynia, groszek, fasolka szparagowa, ziemniaczek - wszystko obrane i posiekane drobno
Można dodać boczek wędzony. Ja makaron gotuję w zupie, ale tylko w porcji, która zamierzam zjeść, jeśli ma zostać na później to lepiej ugotować makaron osobno. Dobrym dodatkiem jest też ryż.
Lepsza jest jakakolwiek drobna fasolka, ale niestety nie miałam.
Zamiast kostki rosołowej czy rosołku można gotować tylko na wodzie i dodać boczek lub trochę masła czy oliwy. Ser obowiązkowy!!
Włoszki dodają do gotowania kawałek skórki z parmezanu (można tam kupić takie skórki za parę centów albo zbierać z sera).

Trzeci Letni Festiwal Zupy
Warzywa psiankowate
Paprykujemy 2
Cukinia 2011
Kuchnie Świata... Od kuchni

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sałatka skandynawska Siostry Anny

4 papryki czerwone
4 papryki żółte
4 papryki zielone
6 dużych cebul
Zalewa:
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
Z książki "Przetwory z klasztornej spiżarni" Z. T. Nowaka
Akcja przetwory 2011
Paprykujemy 2
Warzywa psiankowate
Kuchnie Świata... Od kuchni

niedziela, 21 sierpnia 2011

Sałatka z czerwonej kapusty

Przepis Bożeny B., koleżanki z pracy
2 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
Każde ze składników pokroić i osobno posolić i zostawić na 2 godziny.
Wycisnąć sok i wymieszać razem.
Dosypać do gotującej zalewy i gotować 15 min i do słoików pasteryzować
Zalewa do czerwonej kapusty
2 litry wody
1/2 butelki octu
1 szklanki cukru
do tego ziele angielskie, liście laurowe i pieprz
Zagotować.
U mnie jest to tradycyjny dodatek do smażonego karpia w Wigilię.
Akcja przetwory 2011 Wigilia - zapraszamy do stołu

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ajwar

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Bakłażany i papryki umyć, osuszyć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i opiekać tak długo, aż skórki ściemnieją i pomarszczą się. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórki. Papryki (bez pestek) posiekać i zemleć w maszynce do mięsa. Miąższ z bakłażanów utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać paprykę z bakłażanami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać sok cytrynowy lub ocet, wymieszać. Mieszając masę jarzynową, wlewać powoli oliwę, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu.
Warzywa psiankowate
Kuchnie Świata... Od kuchni

Dżem z pomidorów i chili

1/2 kg pomidorów
2 - 4 papryczki chili
4 obrane ząbki czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
30 ml sosu rybnego
310 g cukru
100 ml czerwonego octu winnego
Składniki zmiksować i smażyć ok 40 min. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.
Akcja przetwory 2011
Warzywa psiankowate

niedziela, 14 sierpnia 2011

Marynowany kalafior

1 duży kalafior
pół marchewki
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli lub łyżeczka przyprawy curry
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 1/2 szklanki wody
sól, pół łyżeczki cukru
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i blanszować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Nakładać do wyparzonych słoików wraz z plasterkami marchewki, cebuli, czosnku, kawałkami papryczki i przyprawami. Zalać octem wymieszanym z półtorej szklanki wody, cukrem i połową łyżeczki soli. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Przepis żony kolegi ze studiów, Waldka A.
Akcja przetwory 2011

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Karotenki


75 dkg mielonego mięsa
50 dkg marchwi
2 cebule
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
olej
Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny. Mięso wymieszać z cebulą i marchewką, dodać natkę i doprawić solą i pieprzem (ew. dodać trochę mąki lub bułki tartej jak masa jest rzadka). Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor.
Sposób na przemycenie warzyw