sobota, 29 stycznia 2011

Makowiec (ciasto krucho - drożdżowe)

40 dkg mąki pszennej
15 dkg masła
5 dkg drożdży dokładnie rozmieszanych w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
Wszystko posiekać nożem na stolnicy. Gdy składniki dobrze się złączą zagnieść ciasto - powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Rozwałkować na lekko omączonej stolnicy, nałożyć mak (zostawić ok. 2 cm od brzegu), zwinąć i ostrożnie przenieść do foremki wysmarowanej masłem, ew. wyłożoną pergaminem do pieczenia. Zostawić na godzinę, by ciasto wyrosło, można po nakłuwać ostrym drewienkiem, wówczas unika się spękania.
Makowiec włożyć do średniego gorącego piekarnika, piec 45 - 50 minut.
Mak
40 dkg maku zalać 1 l gorącej wody i gotować ok. 30 minut na małym ogniu.
Mak osączyć na sitku, zemleć 2- 3 razy.
W rondlu rozpuścić 15 dkg masła, 3/4 szklanki miodu, dodać cukier waniliowy, 10 dkg posiekanych orzechów (także inne bakalie). Dodać mak i smażyć przez ok. 15 minut często mieszając, aby się nie przypalił.
Nieco ochłodzić, dodać 3 - 4 żółtka, utarte ze szklanką cukru i sztywno ubitą pianę z białek. Można dodać kieliszek rumu. Letni mak nakłada się na ciasto.
Przepis sprawdzony wiele razy!!!
Mnie wychodzą z tego przepisu 2 makowce.

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sernik wiedeński wg Cioci Hani

• 1,20 kg białego sera (zmielić jeden raz)
• 6 – 7 jajek
• 2 szklanki cukru + zapach
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
• ½ kostki margaryny + do wysmarowania formy (jeszcze lepsze masło)
• Skórka pomarańczowa (usmażona w cukrze)
Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać zmielony ser, proszek do pieczenia, budyń, skórkę i dobrze wyrobić ręką (czystą).
Ubić pianę, lekko wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką – duża blacha.
Do ciepłego piekarnika – 1 godzina na średnim ogniu.
Posypać cukrem pudrem wg. uznania.

niedziela, 23 stycznia 2011

Ogórki po meksykańsku

Przepis na sezon ogórkowy, ale zapisuję żeby mi się nie zgubił.
Pokroić w podłużne paski 2,5 kg małych ogórków gruntowych.
Zasypać je 4 łyżkami soli.
Pozostawić pod przykryciem na 6 godzin.
Następnie odcedzić wodę, która wydzieliła się z ogórków pod wpływem soli.
Dodać 1,5 łyżeczki chili (w proszku) i duży wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie zalewy:
1,5 szklanki octu (10%).
Dodać do tego 60 dkg cukru i 8 łyżek oleju.
Zalewę zagotować.
Przygotowaną zalewą zalewamy ogórki przygotowane wcześniej i to wszystko pozostawiamy na mniej więcej 12 godzin. Poźniej możemy już przekładać do słoików. Słoiki gotujemy przez około 5 - 8 minut.
www.dzialkowcy.info
Kuchnie Świata... Od kuchni
Akcja przetwory 2011

środa, 19 stycznia 2011

Napoleonki bez pieczenia – szybko i prosto

5 szklanek mleka
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 kostka masła lub margaryny
Cukier lub aromat waniliowy
2 duże paczki krakersów
4 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz kostką masła (margaryny).
Pozostałą szklankę mleka wymieszaj z budyniem, mąką i żółtkami.
Tak przygotowany budyń wlej do gotującego się mleka.
Całość gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje – pamiętaj by mieszać cały czas.
Blaszkę posmaruj masłem i ułóż na niej połowę krakersów.
Przykryj gorącym kremem i następnie na kremie rozłóż resztę krakersów.
Ostaw do ostygnięcia i gotowe.
http://meska-kuchnia.pl/Przekaski/Przekaski/napoleonki-bez-pieczenia-szybko-i-prosto.html

wtorek, 18 stycznia 2011

Żur na wywarze z ziemniaków

1,2 l wywaru z ziemniaków
0,5 l żuru
0,3 l śmietany
4 dkg mąki
sól, zielenina
Do świeżo odcedzonego wywaru z ziemniaków dodać żur i śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, posolić do smaku.
Ziemniaki ugotowane w całości rozłożyć na talerze, zalać żurem, posypać zieleniną.
Wg. J. Łukasiak "Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni" z 1990

czwartek, 6 stycznia 2011

Kapusta słodko - kwaśna


1 kapusta pekińska
ząbek czosnku
ostra papryczka
sól, pieprz (ew. kostka rosołowa, drobiowa)
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Kapustę przekroić na pół i pokroić w paski ok. 1 - 2 cm.
Na patelni podsmażyć czosnek pokrojony w plasteki, potem dodać pokrojoną papryczkę i kapustę.
Podlać niewielką ilościa wody, doprawić do smaku i dusić parę minut.
Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.
W lodówce może stać parę dni.
Na zdjęciu w towarzystwie kotleta, ziemniaków i sałatki z buraka.