piątek, 26 listopada 2010

Frise de Luxe


W dużej szklance (np. szklanicy barmańskiej) z lodem mieszamy:
30 ml Czystej de Luxe (Żołądkowej Gorzkiej),
20 ml syropu truskawkowego,
20 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny,
30 ml soku wiśniowego.
Wszystko mieszamy i przelewamy do kieliszka koktajlowego.
Dekorujemy ćwiartką cytryny.
Foto internet (?)

czwartek, 4 listopada 2010

"Risotto" z pęczaku i warzyw

1 szkl pęczaku
3 szkl wody
1 łyżka masła
2 dag grzybów suszonych - dodałam jeszcze pieczarki
2 cebule
1 średni seler
2 większe marchewki
3 pietruszki
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki margaryny lub oleju słonecznikowego
4 łyżki śmietany
3 łyżki wywaru z grzybów
sól
pieprz
czosnek
tłuszcz i bułka tarta do naczynia
15 dag żółtego sera
pęczek natki pietruszki
Pęczak umyc w ciepłej wodzie, odsączyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotowac na sypko. Grzyby wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, ugotowac wywar, odcedzić do oddzielnego naczynia, a grzyby pokroić w paski. Warzywa umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebulę obrać, umyć, pokrajać w drobną kostkę. Warzywa razem z cebulę podsmażyć na tłuszczu, skropić wodą i poddusić do miękkości. Ugotowany pęczak wymieszać z warzywami, koncentratem pomidorowym, smietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem oraz wywarem z grzybów. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypać tarta bułką. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia, polać pozostałym wywarem z grzybów, stopioną margaryną, posypac bułką tartą oraz startym serem. Wstawic do gorącego piekarnika i zapiec. Podajac posypać siekaną zieleniną.

poniedziałek, 1 listopada 2010

Słodko-gorzki


50 ml Cytrynówki
200 ml sprite’a
Składniki wlewamy po kolei do szklanki.
DEKORACJA: wisienka koktajlowa, cząstka limonki.
CHARAKTERYSTYKA: orzeźwiający long drink
www.swiat-alkoholi.pl

Sałatki Iwony

I
podwójna pierś kurczka ugotowana w wodzie z vegetą
5 jajek na twardo
puszka kukyrydzy
puszka ananasa
majonez

II
por pokrojony i sparzony
jajka na twardo
seler konserwowy
szynka pokrojona w kostkę
majonez

III
makaron risoni - ugotowany
ogórek świeży pokrojony w kostke
kukurydza
ew. papryka
czosnek zmiażdżony
majonez
jogurt