czwartek, 18 lutego 2010
środa, 10 lutego 2010
piątek, 5 lutego 2010
Syrop z mlecza
Sałatka
kukurydza
pieczarki marynowane
jajka na twardo
ser żółty
ogórek konserwowy
majonez
Składniki pokroić i wymieszać
pieczarki marynowane
jajka na twardo
ser żółty
ogórek konserwowy
majonez
Składniki pokroić i wymieszać
Sałatka
seler w słoiku
kukurydza
szynka
ser żółty
jajka na twardo
ogórki konserwowe
ananas
por - sparzony
majonez
Składniki pokroić i wymieszać.
kukurydza
szynka
ser żółty
jajka na twardo
ogórki konserwowe
ananas
por - sparzony
majonez
Składniki pokroić i wymieszać.
Ciasto z owocami
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki
Wsypać, nie mieszać, zostawić na 4 godziny. Potem wymieszać, wylać na blachę, wyrównać; na wierzch owoce i kruszonka (1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki).
Piec ok. 45 minut w średnim piecu (180*).
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki
Wsypać, nie mieszać, zostawić na 4 godziny. Potem wymieszać, wylać na blachę, wyrównać; na wierzch owoce i kruszonka (1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki).
Piec ok. 45 minut w średnim piecu (180*).
Sałatka z ryżu
ryż ugotować z vegetą (ok. 1,5 szklanki)
1 pierś kurczaka obsmażona na oleju
1 ananas
1 kukurydza
majonez
chrzan
25 dkg sera żółtego
2 jaj na twardo
Składniki pokroić i wymieszać.
1 pierś kurczaka obsmażona na oleju
1 ananas
1 kukurydza
majonez
chrzan
25 dkg sera żółtego
2 jaj na twardo
Składniki pokroić i wymieszać.
Sałatka brokułowa
1 brokuł - ugotowany
3 jajka ugotowane
ser żółty
kukurydza
majonez
śmietana
sól
pieprz
Jajka, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, dodać podzielony brokuł. Wszystko wymieszać, można dodać posiekaną cebulkę.
3 jajka ugotowane
ser żółty
kukurydza
majonez
śmietana
sól
pieprz
Jajka, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, dodać podzielony brokuł. Wszystko wymieszać, można dodać posiekaną cebulkę.
Sałatka z tuńczyka
tuńczyk w oleju - odsączony
majonez
ser żółty w kostkę
cebula drobno pokrojona
kukurydza
ogórek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo posiekane
groszek konserwowy (nie koniecznie)
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez.
majonez
ser żółty w kostkę
cebula drobno pokrojona
kukurydza
ogórek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo posiekane
groszek konserwowy (nie koniecznie)
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez.
Cwibak
12 białek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
bakalie
Pianę ubić, dodać delikatnie resztę składników. Doskonały przepis na wykorzystanie resztek białek!! Piec ok. 1 godz. w średnim piecu.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
bakalie
Pianę ubić, dodać delikatnie resztę składników. Doskonały przepis na wykorzystanie resztek białek!! Piec ok. 1 godz. w średnim piecu.
Sałatka ze śledzi
śledzie po wiejsku
jajka na twardo
ugotowane ziemniaki
czerwona fasola
czerwona cebula (lekko podduszona)
groszek
kukurydza
Wszystkie składniki wymieszać. Ilość wg. uznania.
jajka na twardo
ugotowane ziemniaki
czerwona fasola
czerwona cebula (lekko podduszona)
groszek
kukurydza
Wszystkie składniki wymieszać. Ilość wg. uznania.
Żeberka w dżemie
1 kg żeberek
1 słoiczek dżemu morelowego
1 keczup pikantny (250 ml)
3 średnie cebule
sól
przyprawy
Żeberka solimy i przyprawiamy wg uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Dno naczynia smarujemy jedną łyżką dżemu i 1/3 keczupu. Wykładamy żeberka, a pomiędzy wkładamy cebule pokrojoną w krążki. Na wierzch wylewamy resztę keczupu i dżemu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na jakieś 60-75 minut. Pieczemy w 250C.
1 słoiczek dżemu morelowego
1 keczup pikantny (250 ml)
3 średnie cebule
sól
przyprawy
Żeberka solimy i przyprawiamy wg uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Dno naczynia smarujemy jedną łyżką dżemu i 1/3 keczupu. Wykładamy żeberka, a pomiędzy wkładamy cebule pokrojoną w krążki. Na wierzch wylewamy resztę keczupu i dżemu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na jakieś 60-75 minut. Pieczemy w 250C.
Surinam
czwartek, 4 lutego 2010
poniedziałek, 1 lutego 2010
Aruba
Aruba – jedna z wysp wulkanicznego archipelagu Małych Antyli, zamykającego od wschodu Morze Karaibskie. Obejmuje ona powierzchnię 180 km² i zamieszkiwana jest przez 103 tys. osób, głównie pochodzenia hiszpańskiego, holenderskiego i afrykańskiego. Mieszkańcy używają języka niderlandzkiego oraz lokalnej mieszanki kilku języków zwanej papiamento. W użyciu jest także język hiszpański. 82% ludności Aruby to katolicy, pozostali to głównie protestanci 9,3% i ateiści.
Wyspa leży w klimacie równikowym i charakteryzuje się niewielką ilością opadów (ok. 500 mm rocznie). Ze względu na klimat i mało korzystne warunki glebowe (gleby czerwonobrązowe), główną uprawą jest tu aloes, który nie wymaga nawadniania. Jest to także główny towar eksportowy Aruby. Ważnym sektorem gospodarki Aruby jest turystyka. Najważniejszym czynnikiem przyciągającym turystów są piękne piaszczyste plaże, ale warto zobaczyć również holenderską zabudowę z czasów kolonialnych.
Aruba została odkryta pod koniec XV wieku przez hiszpańskich żeglarzy, zaś w XVII wieku została włączona do Antyli Holenderskich. Obecnie jest to terytorium stowarzyszone z Holandią, w którym głową jest władca holenderski reprezentowany przez gubernatora. Stolicą i zarazem największym miastem jest Oranjestad.
Subskrybuj:
Posty (Atom)