piątek, 9 stycznia 2009

Pinnekjøtt




Żeberka baranie, suszone,  potrawa tradycyjna na zachodzie Norwegii, podawana na Boże Narodzenie.
W Norwegii podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu sodowym przez 2-3 dni), którą następnie podaje się z boczkiem. Potrawa ta nosi nazwę Lutefisk.
Pinnekjoett, lub solony i ew. wędzony lammebog (ma więcej mięsa) należy włożyć dzień wcześniej do wody, by to odsolić. Ja zalewam zimna woda w garnku (ma być wszystko zakryte woda) popołudniu dzień wstecz. Wieczorem, tuz przed spaniem, odlewam te wodę i nalewam nowej. To samo robię rano. 
Na dno garnka daje obłupione patyki brzozy (najchętniej sama je ucinam w lasku, ale kupne tez mogą być (bjoerkepinner). Przy braku brzózki można na dno garnka dać takie sitko co się używa przy gotowaniu ziemniaków na parze. 
Na to układam mięso (pinnekjoett), i nalewam trochę wody na dno, ale tak by nie dosięgało do samego mięsa. Gotuje na parze parę godzin (aż widać, że mięso odchodzi od kości). 
Niektórzy jedzą już takie pinnekjoett, ale ja wole włożyć je na brytfankę i trzymać w piekarniku przez godzinkę czasu na 100 stopni. Będzie wtedy chrupsze i według mojej rodziny, lepsze. A ja w tym czasie przygotowuje kaalrabistappe (piure z brukwi) i gotuje ziemniaki i sos. 
Kaalrabistappe
Brukiew oskrobać, pokroić w kostkę i ugotować. Wyjąć z wody i ugnieść na masę. 
Stopić trochę margaryny w garnczku, zrobić zacierkę z maka i dodać słodkiej śmietany i trochę wody (sosu) z garnczka gdzie gotowało się pinnakjoett. Zagotować ten gruby, biały sos i dodać do niego utłuczona brukiew. Przyprawić sola, pieprzem, gałka muszkatołową według smaku.
Sos: 
Margaryna i maka tak jak do piure z brukwi, dodać sosu z pinnakjoett i wody (sam sos byłby za słony). Zagotować. Ewentualnie dodać kilka kropli sukkerkuloer, by zrobił się bardziej brązowy. 

No i już jest obiad: ziemniaki gotowane, sos, kaalrabistappe i pinnakjoett.
http://www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?p=131264&sid=22ebe6ff26fc8ac3f0f8212114829efe

2 komentarze:

  1. Pies się tego nie chycił, a mnie średnie smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie kiepski z Ciebie kucharz.
      Autorce dziękuję za szczegółowy przepis, dziś się przyda :) Pozdrawiam,

      Usuń